Tuesday, April 19, 2011

Fikir Aras Tinggi

Bismillah...

Sebenarnya susah nak diungkap perjalanan sehari-hari. Ada saja benda baru yang dipelajari. Kalau tak pun, revision dari apa yang berlaku. Maksud kat sini bukan pasal study akademik, tapi lebih kepada sifat dan tingkah perilaku khalifah muka bumi. Banyak ragam. Banyak perangai.


"Diberi peluang untuk buka mata kepala dan mata hati melihat ciptaanNya luar dalam adalah suatu yang wajar disyukuri. Tak semua yang dapat, kau ada? Apapun, tidak pada semua keadaan menjadi pemerhatian, ada yang tak dapat ditafsir. Tak sampai tahap pikiran mungkin.

"Ramai orang, banyak pulak gayanya. Masing-masing ada unik tersendiri. Ketikanya, aku tak paham gaya pikiran yang lain. Lain orang, lain cara berfikir, lain cara mentafsir sesuatu.

"Walau kepelbagaian tu dalam pemikiran yang macam mana sekalipun, kita tetap ada landasan yang wajib diturut. Al-Quran dan sunnah patut dijadikan pencorak cara berfikir. Tak perlu dilampiaskan segala apa yang terbuku. Tapis dulu. Pertimbang. Kalau patut, silakan, hamburkan dengan cara yang lebih baik."

.............

Terkadang dahi berkerut. Kata-kata Abu aku cuba telan, hadam lumat-lumat. Bahasa yang diguna ada masa tinggi sangat. Tak larat nak panjat cari maksud. Tapi sedaya mungkin cuba dipahami.

Orang, pemikiran, hati, perasaan, nafsu, amarah, suka. Semua tu kalau tak disertakan dengan iman, habis punah!

~mungkin itu point Abu sebenarnya.

1 comment:

fakrul_roslan said...

Lagi ramai manusia lagi banyak ragam lagi banyak perangai..memang susah utk ditafsir...susah utk difahami..=)