Monday, June 20, 2011

Mentari Pagi

Bismillah...

Sementelah kaki aku menjejak eskalator di jeti feri, gagak-gagak riang berkicauan. Ternyata kerinduan mereka terubat dek kepulangan aku ke sini. Perjalanan menuju ke pulau sedikit sebanyak membuka pintu keriangan di hati. Biasalah baru habis cuti.

Gelagat manusia memang macam-macam. Ada yg mampu buat aku tersenyum, tak kurang jugak yg macam menyampah sikit. Dress up macam ngada-ngada pun ada. Mungkin ada yg kata sedap mata memandang. Tapi itulah manusia, macam-macam. Lain orang, lain cita rasa.

Angin kat atas feri lain dengan dekat rumah. Ya lah, atas feri angin laut, kat rumah angin sungai saja. Tu pun sungai kecik, suam-suam kuku. Cakap pasal rumah, teringat durian pulak. Makan tepi sungai waktu malam sambil bual-borak dengan keluarga, gelak guling-guling. Hmm...

....................

Semester baru bermula lagi, semester kedua ijazah. Walaupun dikira masih baru, apapun aku budak degree (hidung kembang). Hoho. Episod baru ni semakin mencabar. Subjek dan pensyarah sekali sekala mendatangkan tekanan jugak. Nampaknya tak dapat nak relax santai la. Itulah, degree kan!

Biasalah, lumrah dan fitrah. Kalau semuanya mudah, tak ada la cabarannya. Kalau tak ada cabaran, mana nak datang kekuatan. Tak ada warna warni. Hidup kan penuh dengan pengajaran dan pembelajaran. Yg elok ambik, yg buruk letak dalam tong!

Manusia kadang-kadang tamak, semua nak bolot. Tapi tu lah kan, manusia...walau pun begitu, tetap masih ada ruang yang boleh diubah agar manusia itu dapat berubah!!

6 comments:

athirah mddesa said...

berubah berubah

aminaim said...

yakin boleh, Allah permudah!! amin

Asyraf Ridzuan said...

study week bleh ar santai aq rasa... kerap tgk wayang cam sem lps...haha...

aminaim said...

haha, awal2 ni pun sempat lg rasanya. teehee

GigiWangi said...

suka memerhati eh. haha

Good luck semester baru !

aminaim said...

haha.

thanks yeow. good luck to you too. ;)