Wednesday, August 17, 2011

Hikmah Ramadhan

Bismillah...

Memang jadi kerja gila dalam bulan puasa ni. Bersukan di bawah terik mentari pukul 10 adalah suatu pencapaian yang memberangsangkan. Itulah jadinya kalau dah tekad, apa pun boleh jadi. Jangankan main tengah panas, nak bangun qiyam pun kalau dengan tekad, pasti tak ada masalah!

Pengalaman gila yang diabadikan dalam blog, maksudnya betul-betul berharga tu. Lagi berharga kalau pengalaman tu dihayati. Dihayati? Macam unik bunyinya, tapi nak buat macam mana itu saja perkataan yang terfikir sekarang. Menghayati sesuatu akan melahirkan syukur.

Time tengah main tadi, penat tu jangan cakaplah. Baju dah boleh perah. Tekak memang mintak air saja. Tiba-tiba tergetus di minda, bagaimana gamaknya muslimin di medan tempur Badar dulu. 313 lawan 1000. Subhanallah!

Sesampai di bilik memang asyik fikir nak tidur. Baru nak landing, tiba-tiba tak jadi. Diri ter'motivate' dengan pejuang Badar dulu.


"Puasa bukan penyebab umat Islam bersikap lemah dan malas. Buktinya, perang Badar. Berjuang mencari redha Allah!"p/s: Quote tercetus di sini.

No comments: