Thursday, May 13, 2010

.:Cerita 'Anjing ngn Awek' tazkirah ka??:.

Aku merupakan seorang peminat facebook a.k.a fb. Pembetulan; bkn peminat tp pengguna. Jd sbg penggunanya, aku akan cuba utk memanfaatkan segala apa yg ada dlm fb tu utk aku cari ilmu..(jgn percaya ya..)hehe. Tp ada gak la sket2. X caya?? Tngk la fb aku..huhu..Haiyo, pa bnda la aku merapu nih...CUT!!!

Ok2, restart len. Point sebenaq yg aku nk gtau, aku da join group 'Berusrah Bersama" dlm fb nih [bkn yg ni yg aku nak gtau]. Agak aktif la group ni. Bkn agak, tp mmg aktif la. Tiap2 hari mesti ada ja tazkirah yg akan disend. Bkn 1 ja, kdg2 dlm sehari, dkt 5 tazkirah dia send. X terbaca aku..huhu.. So, aku akan baca bila da masa ja (hakikatnya bnyk masa, saja mls baca..)kui2. Pa nak jadi laa... Mmg mcm2 la aku dapat dari tazkirah2 tu smua.

And td, time x da bnda dah yg nak dibuat dlm fb, tergerak hatiku nak baca msg tazkirah tu. Banyak gila yg aku x baca lg. Naik penin tgk, x tau nk baca yg mana 1. Out of the blue, my eyes tertarik kat 1 tajuk msg tu, 'Anjing & Awek'[yg ni yg aku nak gtau sebenarnya..hehe]. Agak unik tajuknya di situ. Aku fikirkan kisah anjing dgn aweknya. Tp x kan la dlm tazkirah nak wt kisah cmtu plak kan. X logik la. Aku positive kan diri. Then, aku pun buka la msg tu dgn harapan, bkn kisah anjing dgn awek anjing tersebut. Fuhhh, hatiku tersentap!!! Aik, ada dialog anjing ngn lembu plak. Lg merapu. Dlm hatiku terdetik, "Ting tong apa la org yg send nih. Dah x da crita len ka? Send la kisah teladan ka, sirah ka..".

Tp xpa, aku berpegang pd pepatah Melayu, 'alang2 menyelup perkasam, biar....' (pandai2 la hampa sambung sniri. X kan tu pun x tau..hehe). Kemudian, aku pun baca la. Baca punya baca, aku terpaku sebentar. "Adakah ini kisah anjing & awek??" i whispered to myself. Ternyata apa yg aku pikiaq td, 99.85%, bundarkan jd 99.9% meleset. Mmg 1 tazkirah yg amat menggamit kalbuku. Menusuk jarum peniti (apakah??). huhu... Sbb tu aku nak post kat sini. Nak share ngn hampa. Ilmu kena la kongsi kan. X rugi pa pun klu share. Lagi untung ada la...

Bermula lah kisah nya, "Anjing & Awek"...

LEMBU: Hai anjing, apa habaq? Macam ada yg tak kena je?

ANJING: Aku tengah tension nih. Mau je aku gigit manusia tadi.

LEMBU : Eh? Pasal plak?

ANJING: Cmni, td aku lalu tepi dua orang manusia, laki dan pompuan yang sedang berkepit. Tetiba si lelaki tu
terperanjat dan terus melompat lalu berkata, "Hoi anjing, pergi main jauh-jauh, najis!!!".

LEMBU: Ya, lah. Ko kan najis tahap berat bagi manusia. Biasalah tu.

ANJING: Even aku najis sekali pon, kalau dia tersentuh aku, boleh disamak. Yang dia sentuh dan raba-raba awek dia tu apa kes? Boleh ke nak samak dosa?

LEMBU: Betul gak pa yg ko ckp tu, anjing. Memegang wanita yg bukan mahramnya tanpa ikatan yg sah, lebih dasyat kenajisannya daripada memegang ko anjing, malah tak boleh suci sekalipun disamak.

ANJING: Wah.. ayat ko memang power la... manusia kena ubah pepatah ni, "Pandai macam LEMBU"...hehe


~~Tamat~~

Sedikit penjelasan:
Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa "Bergomolan dengan babi
(khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram". Bersentuhan (dengan sengaja & apatah lagi bertujuan syahwat) adalah berdosa dan wajib bertaubat bagi membersihkan dosa).

Sedangkan menyentuh anjing tidaklah berdosa dan hanya perlu disuci (bukan bertaubat). Menyentuh anjing bukanlah satu kesalahan (dosa) atau maksiat. Tetapi, menyentuh wanita bukan mahram adalah berdosa dan merupakan maksiat.

Dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya, "Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya'. (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)

"Katakanlah lagi (kepadanya): Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna". (Surah Zumar: 9)

Penjelasan tu bkn aku yg perjelaskan. Org yg send tu la. Ilmu aku x sampai tahap tu lg..huhu.. Utk peringatan bersama...=)
"Demi masa. Sesungguhnya manusia dlm kerugian. Kecuali org2 yg beriman dan yg beramal soleh, dan mereka itu berpesan2 dgn kebenaran dan berpesan2 dgn kesabaran"...;)

3 comments:

-Mai- said...

cerita yang menarik & menginsafkan..aiwah..keep it up..=)

sHa_Na d HeArty said...

yer..ak pon taw team "berusrah bersama" mmg aktif..hoho

Afnan Muhyiddin said...

yeah, jom aktifkan diri!!! =D