Friday, May 14, 2010

.:Sedar Kembali:.

Semakin hari pandangan kita semakin kabur. Bkn sbb masalah jerebu, bkn sebab kabus pagi menebal smpai x hilang2 dan bkn juga sbb power spec naik. Tapi pandangan kita dikaburi oleh maksiat yg kita lakukan tiap2 hari. Pandangan kita kabur utk melihat sesuatu yg batil itu sbg batil. Ya la, bila nama ja maksiat, mesti la seronok kan. Mana da maksiat yg x syok. Klu x syok, conform la x da org nak buat kan. Itu realiti!!

Dlm kelas td, sorang classmate aku da buat teguran sket. Teguran yg amat berguna. Bkn dia tuju kat aku ja, tp utk peringatan smua ahli kelas. Bg aku cara dia tegur tu btol la, bil hikmah. Lembut and x menyakitkan hati. Aku rasa smua classmates aku yg len dpt trima apa yg dia sampaikan, even yg non-muslim skali (mudah2an).

Apa yg dia sentuh smuanya mmg kena pd time, masa, waktu dan tempatnya. Yg aku paling ingat, dia ada ckp psl pergaulan, aurat dan hubungan kita ngn Allah serta hubungan sesama manusia. Salute r bro!! Bahagia ku rasa ada member mcm lu..huhu
Alhamdulillah, ada gak org yg berani nyatakan the truth while others were lax.

Hadoih, pa yg serabut sngt ni. Aaaaa...Actually idea aku dah stuck nih, x mau nak kluaq. Sbb tu r crita pun ntah apa2. Sat pi sana, pastu pi sini, pastu pusing blek plak...haiyo.. Maybe sbb hari ni berlaku bnyk perkara di luar jangkaan aku kot. Something different than the days before.

Aku baru tersedar dari kekaburan yg sebelum ni dah dilitupi kabus hitam yg tebal buat sekian waktu. Bkn aku x realized psl nih tp mungkin sbb aku terleka melayan nafsu hinggakan aku buat2 x nampak apa yg sudah jelas lg bersuluh (dgn spotlight lg..). Tu la yg akan berlaku kalau kita tunduk dgn nafsu yg sememangnya sentiasa mendorong kita utk melakukan perkara mungkar, perkara yg Allah larang. X tunduk bnyk pun, sikit ja. Itu pun dah membuai diriku dgn mimpi indah sementara.

Alhamdulillah, aku kini sedar kembali!!! Terima kasih sahabat sekalian..
Ya Allah, semoga hidayah ini akan terus menetap dlm sanubari dan memberi sinaran yg berpanjangan...Amin..

2 comments:

-Mai- said...

aminn..mudah2an kita xleka lagi..=)

Afnan Muhyiddin said...

amin...saling mngingati..;)