Sunday, February 20, 2011

Posmotem


Bismillah...

Hidup ni perlu ada arah tuju. Perlu ada penetapan haluan. Dalam kata mudah, ada guideline utk diikuti. Bila ada, baru pengurusan lebih kemas. Hidup tak serabut. Dan paling penting, hati tenang.
Malam yg agak suram. Jam baru pukul 12, tapi suasana kat sini dah macam pukul 3 pagi. Sunyi. Mungkin ramai yg keletihan sebab bertungkus lumus berjuang main kat padang dan court siang tadi. Punya lah bosan sampai terlayan lagu dari filem Fanaa, Chanda Chamke. Gandingan Amir Khan, Kajol dan sorang budak kecik. Boleh tahan.

Hari ni hari sebagai pengelola bola jaring. Bola jaring! Alhamdulillah, selesai dgn jayanya. Semua bergembira. Ada juga saat cemas di kala matahari terpacak. Namun, alhamdulillah kembali pulih. Ada hikmahnya. Sebelum bekerja perlu bersarapan, tenaga perlu dikerah utk berjaya. Jadi, bila dah bersarapan, tenaga dapat dirembes dgn baik. Tambahan, malam sebelumnya perlu tidur lebih awal. Tenaga akan dijana dgn cemerlang. Tak ada masalah. Jaga kesihatan adalah ibadah. Bersyukur dgn nikmat yg dikurnia.

Selain itu, rehat. Rehat sangat perlu ketika diri penat, letih, tak larat. Sebab itu setiap perlawanan dalam sukan ada masa rehat. Seminit, 5 minit, setengah jam? Tak kesah. Janji ada rehat. Tenaga dapat dipulihkan bila rehat. Minum minuman oren Sunquick mahupun pilihan Tesco yg disediakan pihak penganjur adalah salah satu cara memulihkan tenaga. Tak usah banyak sampai perut buncit, sikit sudah memadai. Skill tak dapat dimanfaatkan kalau perut terlalu kedepan.

Kalau ada emergency, bertindak dgn pantas. Jangan berlengah, nanti jadi masalah. Hulurkan bantuan, ringankan beban.p/s: Kalau nak kejayaan, pengorbanan itu penting. Sama juga dgn perubahan. Hijrah itu sunnah!6 comments:

anis said...

bagus..tp prlukan penambahbaikan utk mnjd lbh menarik..haha

aminaim said...

penambaikan dari aspek?

Rein Azmi said...

tahniah ye..

aminaim said...

oh, terima kasih.
tahniah utk awak juga

cegu na said...

akhirnye segala usaha berhasil.thniah pengerusi krn mnjlnkn tugas dgn jayanya.

aminaim said...

terima kasih.
Tunjang kejayaan adalah kerjasama dan komitmen semua. Sesungguhnya, takkan terdaya sorg ketua kalau tiada anak buah...=)