Friday, October 29, 2010

Ibu, ibu… Engkaulah ratu hati ku…

Pernah tak korang imagine macam mana rasanya sehari tanpa ibu? Tak tau lah budak-budak zaman sekarang, tp mse kcik, kalo mak takde, sumanya serba tak kena! Jgnkn seminggu, dua hari je dia takde kt uma, hidup mcm da tak bermakna. Memangla, mse mula-mula mak kuar umah, hati melonjak HAPPINESS!! Kalo mak takde, telinga boleh lega sebab if she’s around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter…. Pooott peeett. Pooottt, peeett, boleh pecah eardrums. And if mak menjerit , boleh bergegar isi perut. Silap gaya, tingkap jendela tu pon ley tercabut. And if mak takde, Bangzaii!! Merdeka!!! Can do whatever!!!!


Boleh main galah pnjg smpai senja, boleh tgk tv smpai nk kua bijik mata, boleh monteng ngaji, boleh bergayut kt tepon lme2, n plg shiokk, boleh ponteng solat!!


But, the happiness does not long last. Masuk hari kedua dah terasa kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadi sunyi sepi mcm “haunted village”. Pada ketika itulah kite sedar bahawa leteran mak yang seperti murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa leteran itu, semuanya seperti MATI..


Without mum, hidup ni takde cabaran, no challenging, no suspense. Balik kul brape pon takde orang nak membebel, takde orang nak pulas telinga. Then we realized, jari jemari mak yang suka cubit dan memiat telinga itu la rupanya menjadikan hidup lebih bermakna. Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Tanpanya, hidup tidak berseri dan bererti. Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!!


sumber:

WANITA DARI KACAMATA LELAKI



------ ++++++++++ -----

Hmm, mungkin sekarang kita tak dapat rasa lagi macam mana hidup kita sebenar-benarnya kalau tak ada mak sebab kita masih ada peluang mendengar, melihat, merenung wajah dia. Tapi andai kata, andai kata kita dah tak ada peluang tu, jangankan menyesal, meraung bagai nak gila sampai terkeluar tekak (liang pernafasan) pun dah tak ada guna jika kita tak memanfaatkan peluang tu sekarang.

Tak yah nak malu-malu kalau nak bermanja dengan mak. Biar dia kata kita buang tebiat pun, janji kita tak nyesal nanti. Dia cakap ja camtu, tapi sebenarnya dia suka. Dia rindu anaknya yang time kecik-kecik dulu peluk dia, tido atas riba dia.

Jadi, kawan-kawan, renung-renungkan dan selamat tido atas riba mak..=)

4 comments:

Ikmal Ikki said...

Baaaaaiiiiiikkkkk~~~(^_^)

Asyraf Ridzuan said...

setuju2...hehe..:)

-Mai- said...

So meaningful..syukran..=)

aminaim said...

post tu utk diri aku jua